Wetenschappers: Hierdoor wordt Ebola waarschijnlijk niet nog gevaarlijker

Afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat een verpleegster met een speciaal beschermend pak toch nog geïnfecteerd was door Ebola. Dat bericht riep veel vragen op: Is het virus nog sterker geworden? Eerder deze maand waren er al geruchten dat Ebola gemuteerd was en langzaam veranderde in een nog gevaarlijker virus. Gelukkig zijn de meeste evolutionaire biologen het met elkaar eens dat het virus niet geëvolueerd is (ten minste, niet in een gevaarlijker type) , en dat dat waarschijnlijk ook niet gaat gebeuren. Het virus dat zijn verwoestende weg baant door West-Afrika verschilt niet erg van het type dat wetenschappers tegenkwamen bij vorige uitbraken. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat natuurlijke selectie het virus de mogelijkheid geeft om in zo’n kort tijdsbestek veel gevaarlijker te worden. Daarvoor moeten te veel gunstige mutaties plaatsvinden, wat waarschijnlijk niet gaat gebeuren in één uitbraak.

Vele wetenschappers reageerden eerder al dat ze veel reacties van online media misselijkmakend vinden. Ebola wordt zo gesensationaliseerd en groot gemaakt dat veel mensen geen goed beeld meet hebben van wat de ziekte nou eigenlijk doet en hoe gevaarlijk het is. Het is erg begrijpelijk dat mensen zo reageren: Het virus leek vanuit het niks los te breken en binnen korte tijd vielen er duizenden doden.Het virus bestaat al heel lang, en komt voort uit andere virussen die al miljoenen jaren bestaan. Een opmerkelijke mutatie in het virus is dat Ebola nu ook van mens naar mens kan overgebracht worden. Eerder kon het virus dat niet, en had het ook voornamelijk effect op dieren. Het is logisch dat virussen muteren, dat is nou eenmaal hoe evolutie werkt. Alle virussen maken fouten als ze hun genen kopieren, maar dat betekent niet gelijk dat al die kleine mutaties ook een effect hebben. Sommige mutaties zouden in principe het virus kunnen helpen, maar dat betekent nog niet dat het ook dodelijker is.

Volgens biologen moeten we dan ook eerder kijken naar de omgeving als oorzaak. De mensen die nu getroffen worden leven in zeer armoedzalige omstandigheden, waarin hygiëne amper aanwezig is. Bij voorgaande uitbraken was dat ook het geval, maar toen waren het vaak kleine afgelegen dorpjes, waar Ebola geen kans had om zich verder te verspreiden. Het Ebola virus is dan ook vrij standaard, maar helaas wel op de nadeligste plek mogelijk. Het is belangrijk voor wetenschappers om het evolutionaire proces van Ebola goed in de gaten te houden, anders ontwikkelen ze bijvoorbeeld een vaccine dat gericht is op een oude versie.

Lees verder:

3 belangrijke vragen over Ebola met antwoorden

 

Like ons op Facebook!

==============================================================================

Bronnen:

http://www.sciencechannel.com/tv-shows/through-the-wormhole/videos/how-did-ebola-evolve-to-affect-humans.htm

http://theconversation.com/genetic-evolution-how-the-ebola-virus-changes-and-adapts-31525

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>