3 belangrijke vragen over Ebola met antwoorden

Ebola, je kan geen krant meer openslaan zonder erover te lezen. Het roept ook veel vragen op: Hoe wordt het overgedragen, hoe bescherm ik mezelf ertegen?  Wij zetten drie belangrijke vragen op een rijtje.

 

1:Kan iemand die de ziekte overleeft het alsnog verspreiden?

 

Dit is een vraag die velen hebben: Als een patiënt Ebola overleeft, kan diegene dan alsnog de ziekte overdragen naar anderen. Het antwoord is gelukkig nee. Het Amerikaanse centrum voor Disease control and prevention heeft wel gewaarschuwd dat Ebola gevonden is in sperma van drie maanden oud. Slachtoffers kunnen dus het beste voorbehoedsmiddelen gebruiken nadat de ziekte is verdwenen.

2: Hoe wordt Ebola verspreid?

 

Ebola wordt verspreid door lichaamsvloeistoffen. Bijvoorbeeld door een wond, vocht uit de neus of het zoenen met een geliefde. Volgens experts kan Ebola niet verspreidt worden door de lucht zoals bijvoorbeeld de mazelen. Toch dienen mensen op te passen: Als een Ebola patiënt niest en het vocht komt in de wond van een ander terecht, dan kan de ziekte alsnog over worden gedragen. Je kan ook Ebola krijgen door spullen op te pakken waarop een laagje vocht zit van een Ebola-patient. Voorbeelden zijn gebruikte naalden en dekens.Zolang verzorgers beschermde pakken dragen is het verzorgen van een Ebola-patiënt redelijk veilig volgens de CDC.

3: Is er een geneesmiddel voor Ebola?

 

Op dit moment helaas niet. Vele onderzoekers zijn druk bezig met het ontwikkelen van behandelingen en vaccinaties. Ziekenhuizen moeten gebouwd worden en dokters getraind. Toch ziet de toekomst er niet slecht uit: Het bedrijf GlaxoSmithKline kondigde in September aan dat ze al bezig zijn met massaproductie van een Ebola-vaccine, dat nog maar net werd getest op mensen. Normaal worden vaccines eerst maanden lang getest, maar gezien de urgentie worden die processen nu overgeslagen of ingekort. Of deze vaccines ook echt gaan helpen, moeten we afwachten. Ebola is al 40 jaar bekend, maar tot nu toe was het enige echte onderzoek wat ernaar gedaan werd gericht op potentiële biologische terrorisme wapens, en niet op het helpen van Afrika. Het meeste geld voor onderzoeken komt van bedrijven of particuliere investeerders, die meestal gericht zijn op het verdienen van meer geld.

Like ons op Facebook!

 

Bronnen;

—————————————————————————————————————————

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/

http://www.cdc.gov/vhf/ebola/

http://www.artsenzondergrenzen.nl/ontdekken/verhalen/pierre-trbovic/een-goede-reden-om-te-huilen?gclid=CjwKEAjw8O2hBRDKur2lseLW6C8SJAC-r1J3ZCQk1_K_8n4lVqtirHPEsVJ3AoyfQYnvG4QvHl7lMxoCAR7w_wcB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>